20 april 2008

Een podcastomgeving in een paar stappen

Naar aanleiding van mijn berichten over MP3 players en m'n presentaties over Skype heb ik een aantal vragen binnengekregen over een slimme manier om een podcast op te zetten.Tijd dus om dat weer eens op een rijtje te zetten:

Stap 1:
Maak een nieuw weblog aan via Blogger. Zodra het weblog is aangemaakt kom je bij de pagina voor een nieuw bericht. Doe dit nu nog niet maar ga naar Instellingen en kies voor het tabblad Opmaak.
Kies bij "Velden Koppelingen weergeven" voor ja.
Dit voegt de optie toe voor het opnemen van een verwante URL en enclosurelinks voor podcasting voor al je berichten.Wanneer je nu een nieuw bericht maakt krijg je er onder het titelveld een veld bij met de naam: Koppeling. Hier kun je nu het pad invoeren naar een MP3 bestand. Dat bestand mag overal staan, dus ook op een andere server, bijvoorbeeld bij SkyDrive.
In het bericht zelf kun je nu de omschrijving van en toelichting op het Mp3 bestand plaatsen, of wat je maar wilt.

Stap 2:
Als je nog geen account hebt bij feedburner.com maak je er een aan en geeft dan de RSS feed op van je zojuist aangemaakt Blogger weblog.
Zet een vinkje bij de keuze: I am a podcaster en klik op next. Activeer de feed en kies in het volgende scherm voor: Include iTunes podcasting elements. Je kunt hier eventueel nog extra informatie toevoegen en dan is je feedburner feed klaar voor gebruik.

Stap 3:
Neem de zojuist gemaakte feedburner feed op in de zijbalk van je weblog.
Die heet bijvoorbeeld zo: http://feeds.feedburner.com/pod2feed.
Daarnaast kun je de feed ook een beetje aanpassen alsvolgt: itpc://feeds.feedburner.com/pod2feed
Wanneer bezoekers op die link klikken opent iTunes automatisch en wordt de feed gelijk toegevoegd!

Stap 4:
Je kunt nu een Flashplayer aan je weblog toevoegen zodat alle MP 3 bestanden online kunnen worden afgespeeld. Lees daarvoor om te beginnen dit bericht.

In feite ben je nu klaar! Verder kun je je weblog natuurlijk tunen zoals je hem hebben wilt.

Extra tip:
Ga naar Instellingen, tabblad email en vul daar het email adres aan achter je gebruikersnaam. Vanaf nu kun je een podcast plaatsen door een mailtje te sturen naar dat adres, simpelweg door in het mailtje een link op te nemen naar het MP3 bestand. Dit werkt perfect! Als je nu podcast bijdragen van bijvoorbeeld je leerlingen wilt plaatsen kun je hen dat e-mail adres geven zodat ze op die manier hun podcasts "inleveren". Je kunt aangeven of het bericht direct geplaatst wordt of dat je eerst een mailtje wilt ontvangen. In dat geval moet je in het bovenste veld je eigen e-mail adres invullen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten